Sualtı Teknolojisi Programı, öğrencilerine 2 yıl boyunca dalış eğitimi veren bir ön lisans programıdır. Mezunlarımız bu iki yılın sonunda, Birinci Sınıf Sanayi Dalgıçlığı Diploması, Basınç Odası Operatörlüğü ve TSSF / CMAS Üç yıldız dalıcı belgesi gibi belgelere sahip olmaktadır.
Dalış eğitimlerinin yanında Turizm, Arkeoloji, Temel Elektrik, Çevre Temizliği, Bilgisayar, Kesme ve Kaynak, Petrol Platformları, Gemicilik gibi disiplinlerarası bir eğitim de yer almaktadırlar.
Teknoloji ve Sanal Gerçeklik uygulamalarının hızla gelişmesi, Dalış Eğitim Uygulamalarının Sanal Gerçeklik ile desteklenebileceği düşüncesi ile Sanal Gerçeklik ile Güvenli Dalış Eğitimi projesi ortaya çıkmıştır.
Bu proje ile öğrenciler kış aylarında ve olumsuz hava koşullarında veya hasta oldukları günlerde bile dalış yapamayacakları zamanı, gerçeğe yakın bir dalış deneyimi ile geçireceklerdir.
Proje kapsamında oluşturulan simülasyonda, öğrenciler öncelikle kişisel (ad, soyad ve numara) bilgileri ile sisteme giriş yapacak ve ardından fiziksel (cinsiyet, boy, kilo, ayak numarası vb.) bilgilerini gireceklerdir. Bu bilgiler ile doğru elbise, ağırlık ve ekipman seçmesi sağlanacaktır. Gerçek dalış yapıyormuş gibi ekipmanlarını kuşanacak ve kontrol etmesi istenecektir. Ekipmanları doğru bir şekilde kuşanmış olan dalgıç hazır olduğunu belirtip dalışa başlayacaktır. Dalıcının gerçek dalışta olduğu gibi, dalış planını yapması, ne kadar hava tüketeceğini hesaplaması, iniş ve çıkış hızlarına dikkat etmesi istenecektir. Bu nedenle ekranda, bulunduğu derinlik, tüp içinde kalan hava ve zaman bilgileri de mevcut olacaktır.
Dalıcıdan sualtında verilecek görevleri eksiksiz olarak tamamlaması istenecektir. (Örneğin gemi altında oluşabilecek bir çatlağın, kaynak ile tamir edilmesi, ya da sualtında katı atıkların toplanması gibi görevler verilebilecektir.
Dalıcı sualtındaki bir nesneyi, ışığın su içindeki hızı havadakinden ¾ oranında daha fazla olduğundan, yaklaşık %25 daha yakın ve %33 daha büyük algılayacaktır. Bu özellikler de sistem bilgisi olarak tanımlanacak, dalıcının gerçek sualtı ortamında olduğu hissi kuvvetlenecektir.
Sualtında görevi biten yada tüpündeki hava miktarı güvenli dalış kuralları gereği 50 bar’a inen dalgıç dalışını sonlandırmalıdır. Dalış sonrası, dalıcının performans değerlendirmesi dersin hocası tarafından sistem üzerinden değerlendirilebilecektir.
Tüm dalış boyunca öğrenciye verilmek istenen bilgiler özet bir şekilde bilgilendirme panolarında yer alacaktır. Bu sayede öğrenci, bilgilerini tazeleyecek ve eksik kalan bilgilerini tamamlayabilecektir.